keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Lights off when they should be on/Even stars and skies above/Short days when the nights are long

Kuluneen vuoden aikana oon käyny St Albansissa lukemattomia kertoja, mutta miun vierailut rajoittui lähinnä suomikoulun tiloihin. Se oli kuitenkin harmillista, sillä St Albansilla on takanaan pitkä historia mm. roomalaisten asuttamana kaupunkina. Ehdottomasti paremman tutustumisen arvoinen paikka siis! Siksi otinkin Roxanen mukaani yhtenä suomikoululauantaina ja mielenkiintoisen oppitunnin (Roxane oppi laskemaan yhdestä kymmeneen suomeksi, haha) jälkeen lähdettiin tallustamaan St Albansin keskustaan. Miulla ei ollu odotukset korkealla, ehkä siksi että maistoin vieläkin Cardiffin jättämän karvaan pettymyksen. Onneksi sain yllättyä tällä kertaa positiivisesti, koska St Albans oli erittäin viehättävä ja kaunis pieni kaupunki.





Meillä ei ollu oikeestaan mitään valmista suunnitelmaa, haluttiin vaan seikkailla siellä täällä ja nähdä jotain roomalaisten rakentamaa. Ensimmäisenä löydettiin markkinat, jotka suorastaan kuhisi elämää! Ja herkkuja. Kierrettiin kaikki kojut hartaudella läpi ja lopulta ostettiin kahdella punnalla tuoreita kirsikoita. Oltais ostettu mansikoita, mutta ne näytti siltä kuin joku olisi ne jo meille valmiiksi pureskellut. Huonot mansikat on yksi surullisimmista asioista maailmassa.





Popsittiin kirsikat nätissä puistossa ja lähdettiin jatkamaan matkaa. Käveltiin ihan vaan minne jalat vei ja nautittiin kauniista maisemista ja tiiliseinää vasten kasvavista köynnöksistä. Meillä ei ollu mukana mitään karttaa eikä ollu mitään hajua mistä löytyi mitäkin, mutta siitäkin huolimatta päädyttiin onnistuneesti kovin erilaisista maisemista toisiin. Mainitsemisen arvoista on se, etten nähnyt yhtäkään rumaa asuintaloa koko päivän aikana. En tiedä miten voisin tiivistää sen tunnelman sanoiksi, mutta siellä mennyt aika yhdistyi uuteen kauniilla tavalla. Asuintalot oli vanhoja, mutta ne oli pidetty kunnossa (mm. maalattu kauniilla väreillä) historiallista arvokkuutta loukkaamatta. Olin ihan heikkona jokaisen pienen yksityiskohdan edessä ja otin yksittäisistä taloista tyyliin sata kuvaa. Miussa on ehkä ainesta pieneksi esteetikoksi.





Löydettiin myös tiemme St Albans Cathedraliin, joka yllätyksellisesti oli koko meidän reissun kohokohta. Ulkomuodoltaan katedraali ei oo ehkä se kaunein mahdollinen, mutta haluttiin tietysti siitäkin huolimatta käydä sisällä. Siellä oli meneillään ilmeisesti myyjäisten valmistelut/siivous, sillä koko paikka oli täynnä porukkaa roudaamassa tuoleja ja pöytiä. Eli siellä ei ollu kyllä mikään tyypillisin kirkkotunnelma ainakaan juuri sillä hetkellä. Bongattiin myös informaatiota ilmaisesta opaskierroksesta, jolle päätettiin ilman muuta osallistua. Meidän oppaana toimi hauska vanha mies, jolla oli ihan törkee risuparta ja punaiset posket. Se selitti meillä katedraalin historiaa (paikka avattiin v. 1877) ja vei meidät paikkoihin, joista sitten selitti enemmän. Koko kierros kesti yhteensä reilun tunnin ja oli todella informatiivinen ja mielenkiintoinen.





Katedraali oli siis ihan järkyttävän iso, siellä oli monta erilaista "huonetta" ja jokaisessa oli oma nähtävyytensä. Sieltä pystyi myös bongaamaan eri aikakausien arkkitehtuuria, sillä rakennusta on aikojen saatossa laajennettu ja laajennusten yhteydessä on käytetty aina sen ajan arkkitehtuuria. Tuntui jotenkin oudolta nähdä ihan selkeästi eri rakennus- ja koristelutyylit rinta rinnan kun on tottunu siihen, että yksi rakennus = yksi tyyli. Mutta kuten ehkä kuvista näkyy, kyseinen katedraali ei todellakaan ollu ruma sisältä. Olin ihan sanaton kun päästiin ulos, takaisin normaaliin elämään.





Lopuksi vielä kuva siitä vanhasta & roomalaisesta, tää on ilmeisesti ollut aikanaan muuri. Ei siinä nyt ihan hirveesti ihmeteltävää ollu, mutta kunhan nyt edes jotain nähtiin... Päivän sana oli KÄVELY ja se ei kyllä jääny epäselväks siinä illalla kun odoteltiin bussia tulevaksi. Välillä tuntuu hyvältä olla ihan rättipoikki mukavan päivän jälkeen.


Ps. Anteeks tönkkö kirjoitus, ei jotenkin ollu kirjoitusfiilis enkä ikinä pysty pakottamaan itseäni multimaalisiin suorituksiin tässä olotilassa!

1 kommentti:

  1. Ihanan näköinen paikka <3 Ja toi katedraali oli uskomattoman kaunis <3 Oon ihan heikkona vanhoihin ja kauniisiin kirkkoihin, hih :D

    VastaaPoista