lauantai 14. syyskuuta 2013

"Must be a spatio-temporal hyperlink." "What's that?" "No idea, I just made it up. Didn't want to say "Magic Door"."

Täällä on satanu vettä aika tasaiseen tahtiin nyt viime päivien aikana, joten ei oo sitä myöten ollu oikein intoa kuvailla mitään. Oisin toki voinu kuvata tätä meidän kotia, mutta niin... Joka tapauksessa, ajattelin listata nyt vähän eroavaisuuksia, joita oon bongaillu tässä kahden viikon aikana. En voi tietenkään yleistää näitä, koska pääasiassa oon huomannu nää asiat täällä Barnetissa/kotona, eli muualla saattaa olla eri tavalla. Mutta eroavaisuuksia siis minun silmin!

Liikkuminen
Autot ajaa vasemmalla puolella tietä, enkä jotenkin vaan pysty hahmottamaan mihin suuntaan pitää kattoo tietä ylittäessään. En muuten ees oikein ajattele koko asiaa, koska autot vaan menee ja tulee, eikä se millä puolella ajetaan oo niin iso juttu! Välimatkat on täällä piiiiitkiäääää. Ja liikenne on ihan hulluutta!

Eläimet & kasvit
Ensimmäinen asia johon kiinnitin huomiota: Kun sataa vettä (ja täällähän sitä sataa), kadut ei oo täynnä kastematoja. Täällä kadut on täynnä etanoita tai kotiloita, ja niitä todellakin löytyy _kaikkialta_!! Voin ottaa havainnollistavan kuvan seuraavan kerran kun suuntaan ulos. Lontoossa elää myös villinä noin 3000 papukaijaa ja ketut on täällä vähän samassa arvossa kun rusakot Suomessa. En oo vielä toistaseks nähny yhtään havupuita ja host mum ihmetteli eilen "juttua mitä saa Ikean lihapullien kanssa, joku "lingonberry" (puolukka), haha!

Koulu
Lapset viedään kouluun ja vanhemmat jää odottamaan pihalle, kunnes kellot soi ja lapset on kiltisti lukittujen ovien sisällä. Lapset myös tullaan hakemaan pihalta asti. Suurimmassa osassa kouluista on school uniform, kuten myös J:n koulussa. Valkoinen kauluspaita + solmio + harmaat sukat + harmaat housut + mustat kengät. Luulin myös ihan tosissani, että täällä koulunkäynti maksaa aina, mutta olin väärässä!

Ruoka
Maito ei oo pakattu kotoisasti tölkkiin, vaan muovikanisteriin. Meillä on yleensä joku 3,75l maitokanisteri ja kuten arvata saattaa, vaatii hieman taktikointia kaataa täydestä kanisterista pieneen murokuppiin pari maitotilkkaa. Täällä kasvaa karhunvatukoita paljon ja kaikkialla sekä naapurista oon bongannu päärynäpuun. Kävin yhtenä päivänä pöllimässä yhden päärynän, oli pakko... Meillä ei syödä ollenkaan normaalia juustoa, enkä oo vielä kertaakaan syöny "normaalia" leipää = leipää, jossa on päällä makkaraa/juustoa/kurkkua/tomaattia/jne. Täällä leivän päälle työnnetään kaikkea muuta mahdollista esim. hilloa, karamellilevitettä ja yhden kerran näin jopa kalapuikkoja leivän välissä. Täällä on normaalia syödä kolmesti päivässä ja tuo miun host mum oli vähän järkyttyny kun sanoin, että meillä Suomessa kannustetaan syömään viidesti päivässä! Epäterveelliset asiat on täällä tosi halpoja (ja lehdet myös!), kuten esimerkiksi limpparit (viimeksi kun kävin kaupassa, niin oli tarjous kuusi litraa limpparia kolmella punnalla). Täällä on myös about kaikissa kaupoissa sellanen "meal deal", jossa saa kolmella punnalla leivän/patongin/salaatin + suklaapatukan/hedelmää + limpparin/mehun/veden. Kaupoissa on muutenkin tosi paljon tarjouksia, ihan eri tavalla mitä Suomessa.

Koti
Meillä Suomessa kun hanasta tulevan veden lämpötilaa voi säädellä kätevästi yhdellä "nupilla" (en oikeesti keksi mitään järkevää sanaa tälle), täällä on kaksi erillistä hanaa. Tai sitten vaihtoehtoisesti hanassa on kaksi "nuppia", mutta joka tapauksessa tää systeemi on aikamoisen huono. Varsinkin kun oon vessassa ja yritän pestä naamaa, niin yleensä päädyn vaihtoehtoon jääkylmä vesi. Petivaatteissa ei oo päässä käteviä reikiä ja tämä fakta tekee elämästäni he...rvotonta. Eilen itkin ja nauroin, kun yritin taistella tän kingsize blanketini kanssa. Ikkunat ei oo kaksinkertaisia niinku Suomessa, joka on erittäinkin mukava juttu kylmällä säällä! Briteissä käytetään töpseleitä, joissa on kolme päätä. Pistorasian vieressä on myös katkaisin, eli voit päättää tuleeko sieltä virtaa vai ei.

Siinäpä asioita, jotka tuli heti mieleen! Mutta ei tää elämä täällä nyt ihan hirveen erilaista oo, eroavaisuuksista huolimatta. :) Rakkautta ja terkkuja Suomeen!

6 kommenttia:

  1. Musta tollaset pienet erot on just kaikista kiinnostavimpia :) joko oot tavannu paljon säpöjä brittipoikia? Onko muuten vaikee ymmärtää ihmisten aksenttia siellä ja ootko huomannu eroa eri "luokkien" välillä siinä miten ne puhuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon nähny ennemminkin söpöjä brittimiehiä!! Viimeksi tänään, kun kaks miestä tuli korjaamaan miun huoneen televisiota... Ja mitä aksentin ymmärtämiseen tulee, niin ei miulla sinällään oo ollu mitään vaikeuksia ymmärtää puhetta eri tilanteissa. Sain ostettua puhelinliittymänkin ja ymmärsin ihan kaiken mitä se myyjä miulle puhu + täällä kotona host mum puhuu tosi selvää englantia. Joskus se tosin käyttää jotain slangisanoja ja oon ihan kysymysmerkkinä haha. Mutta jos on tosi meluisaa, niin sillon on vähän siinä ja siinä että ymmärränkö ilman että pitää kysyä "pardon?". Mutta tosiaan, miun host dad on irlantilainen ja ellen keskity ihan 100% kun keskustellaan, niin se kyllä joutuu toistamaan asiat vähän hitaammin ja selkeemmin. :D En oo vielä huomannu mitään "luokkaeroja", joten en osaa vielä vastata tuohon kysymykseen!

      Poista
  2. Äärimmäisen mielenkiintoista! Vaikka onkin suht.tuttuja juttuja jo, niin ulkosuomalaisen elämää on aina niin mukava lukea :) Kiva blogi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, kävin tsekkaamassa tuon siunkin blogin ja on tosi kiva lukee minkälaista elämä on siellä vähän aurinkoisemmassa paikassa! Varsinkin kun poikaystävä on ihan hulluna Espanjaan... :D

      Poista
  3. Millasta englantia muun maalaiset au-pairit puhuu? Onko heidän kanssaan helppo keskustella? Puhuvatko he yleisesti huonommin englantia kuin suomalaiset? Kun aina sanotaan, että suomalaisilla on parempi kielitaito verrattuna muihin eurooppalaisiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon tällä hetkellä tavannu au paireja Itävallasta, Saksasta, Suomesta, Unkarista ja Espanjasta mutta ei miun mielestä suomalaiset oo ollu yhtään sen parempia puhumaan kun tytöt muistakaan maista. Mutta yleensähän Suomessa se kielitaito on kieliopissa, mutta kukaan ei uskalla sit puhua ääneen koska sitä ei pahemmin harjotella koulussa. Eli jos tää vertailu tehtäis kirjallisesti, niin uskoisin että suomalaiset erottuis himpun verran edukseen. Miun paras kamu täällä on saksalainen ja sen englannista kuultaa tosi helposti läpi se saksan aksentti, mutta sehän on ihan luonnollistakin! Ei oo ollu minkäänlaisia ongelmia ymmärtää, mitä toinen puhuu. :)

      Poista