torstai 15. toukokuuta 2014

"Burials have continued here since the Friends took over in 1981 and the cemetery continues to serve the needs of North London."

Tykkään viettää aikaa hautausmaalla. Rakastan kulkea jo vähän sammaloituneiden hautakivien välissä ja painaa mieleeni kauneimmat nimet (tällä hetkellä lemppareita on mm. Isla, Asla(k), Eemi & Aarni). En myöskään pistä pahakseni Joensuun hautausmaalla asuvaa oravapopulaatiota, koska mikään ei voi voittaa sylissä istuvaa oravaa.



Joka tapauksessa, olin luonnollisesti hyvin kiinnostunut näkemään tyypillisen brittiläisen hautausmaan. En kuitenkaan ikinä saanu aikaiseksi lähteä minnekään, joten tyydyin katselemaan täyteen ahdettuja hautausmaita bussin ikkunasta. Kuukausi sitten päätettiin kuitenkin Roxanen kanssa, että nyt otetaan ja lähdetään. Suuntana meillä oli kuuluisa Highgate Cemetery, jonne on haudattu mm. Douglas Adams ja Karl Marx.



Highgate Cemetery toimii ilmeisesti ainakin osittain (ellei kokonaan) lahjoituksilla ja pääsymaksu oli muistaakseni 4 puntaa/henkilö. Ihan mielellään kyllä maksettiin itsemme sisään, koska tuo hautausmaa on suhteellisen iso ja äärimmäisen mielenkiintoinen paikka + meille tuli kuin tilauksesta ihan täydellinen sää! Highgate Cemetery on jaettu kahteen osaan: East Cemetery & West Cemetery. West on vanhempi puolisko ja sinne pääsee kulkemaan vaan opastetusti (joka maksaa sit enemmän). Me tyydyttiin vaan tuohon East Cemeteryyn, koska a. kuuluisimmat henkilöt on haudattu sinne ja b. tuossa yhdessäkin puoliskossa oli meille ihan tarpeeks tekemistä. Saatin infosta kartat, josta näky tärkeimmät haudat ja eri reitit. Koko paikkaan on haudattu noin 170 000 ihmistä 53 000 hautaan, joten siellä todellakin oli hautakiveä toisen perään ihan joka ilmansuuntaan. En osaa yhtään sanoa miten pitkään me tuolla haahuiltiin, mut siis varmaan ainakin se 3h.



En osaa kuvailla mitenkään sitä fiilistä, mikä vallitsi tuolla 150 vuotta vanhalla maaperällä. Osa hautakivistä oli täysin näkymättömissä kasvikerroksen alla, osa oli halkeillu maan liikkumisen johdosta. Hautakivet oli todella korkeita ja niissä oli listattuna kokonaisia perheitä. Hautakivet oli muutenkin poikkeavia verrattuna suomalaisiin lajitovereihin. Täällä hautakivinä näkee sellaisia ihan ihmisen kokoisia enkelipatsaita, jotka on ainakin Doctor Who:ta katsoneille vähän kuumottavia. Oon myös nähny tosi monissa hautakivissä valokuvia ja niitä oon jääny tuijottelemaan ihan hyväksi toviksi. On outoa päästä vähän pintaa syvemmälle ja katsella valokuvaa ihmisestä, jonka viimeiset jäännökset on pari metriä omien jalkojen alla.

Ps. Onko normaalia olla kauhuissaan noista weeping ang... enkelipatsaista? En uskalla räpsäyttää silmiäni, haha.

2 kommenttia:

  1. Ihanan oloinen paikka <3
    Haluun päästä käymään tuolla. Rakastan hautausmaita ja Italiassa on kanssa tosi upeita hautausmaita. Suomen hautausmaat on ihan tylsiä :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tuossa paikassa oli kyllä luonnetta! Eikä oo vaikeeta uskoa, että Italiasta löytyy huikeita hautausmaita.

      Ps. Mie tykkään Suomenkin hautausmaista, pitää vaan löytää oikeat paikat. ;)

      Poista