maanantai 14. lokakuuta 2013

“You want weapons? We’re in a library! Books! The best weapons in the world!”

Au pairin tehtäviin kuuluu yleensä lastenhoidon (jonka pitäis kuitenkin olla se pääasiallisin tehtävä) lisäksi ihan normaaleja kotitöitä, kuten esimerkiks tiskikoneen täyttö/tyhjennys, imurointi ja vaatteiden silitys. En osaa yhtään arvioida miten monta tuntia käytän viikossa kotitöihin mutta oon kehittäny itelleni jokaiselle arkipäivälle to do -listin, jotta saan hoidettua asiat aina joka viikko alta pois. Maanantaina yleensä silitän osan vaatteista, tiistaina pidän vapaapäivän, keskiviikkona siivoon alakerran, torstaina siivoon miun ja Jackin kerroksen ja perjantaina silitän loput vaatteista + vaihdan petivaatteet. Näiden isompien juttujen lisäks pyyhin joka päivä keittiötasot ja tyhjennän/täytän astianpesukoneen. Oon toisinaan vähän saamaton laiskuri, eli miun on paljon helpompi ryhtyä hommiin kun tiedän tarkalleen mitä minäkin päivänä pitää saada tehdyksi. Host perheelle on siis ihan sama että siivoonko alakerran maanantaina vai torstaina kunhan vaan teen kaiken sovitun.

Otin nää kuvat perjantaina ja vaikka kaikkeni annoin, niin en mitenkään muistanu ottaa kuvia ruoka-asioista... :D Muistin aina koko kameran vasta siinä vaiheessa, kun lautasella oli enää pari murua jäljellä. Mutta joka tapauksessa, tältä näyttää minun työpäiväni perjantaina:


Herään normaalina arkipäivänä klo 06:50, mutta toisinaan Steve vie Jackin kouluun ja sillon täytyy herätä vasta klo 07:15, luksusta!


Aamulla miun tehtävänä on laittaa Jack pesemään hampaat, laittaa kouluvaatteet sängylle odottamaan ja vahtia, että Jack suoriutuu kaikista aamutoimista. Kun hampaat on harjattu ja kouluvaatteet päällä, mennään alakertaan ja väkerrän siinä sitten jotain aamupalaa. Yleensä aamupala koostuu paahtoleivästä, jonka päällä on jotain hilloa/tuorejuustoa. Yleensä aamupalan jälkeen on vielä ~30min aikaa ennen kuin pitää lähteä kouluun, joten siinä sitten katsellaan vähän lastenohjelmia telkkarista. Scoobydoo ja Paavo Pesusieni on miun lempparit!


Koulu alkaa joka päivä klo 08:45 ja lähdetään kävelemään täältä meiltä about kahdeksalta. Toisinaan Jack marisee koko matkan koululle (kerran näin vielä meidän talon kun Jack sano "we've been walking for ageeeees") ja kitisee haluavansa mennä bussilla, mutta yleensä matka sujuu ihan hyvin. Jackia on tosi helppo harhauttaa, koska se tykkää keskustella syvällisistä asioista. Tänään juteltiin esim. siitä, miten ihmisen solut toimii ja Jack rrrakastaa puhuu just tuollasista asioista. Ja sehän passaa minulle!


Ja tällaiset ovat maisemat ihan vähän ennen koulua, joka siis sijaitsee tuossa vaalean rakennuksen oikealla puolella. Tällä pellolla/viheralueella näkyy usein sellasia pieniä söpöjä pupuja, joita pidetään yleensä lemmikkeinä. En oo nähny täällä vielä kertaakaan rusakkoa, pelkästään sellasia luppakorvapupuja.


Kun oon heittäny Jackin kouluun ja kävelly takaisin kotiin, vien meidän koiran - Harryn - ulos. Me ei yleensä olla ulkona kun sen max. 10min, koska Harry on 13-vuotias eikä se jaksa kävellä hirveen pitkiä matkoja. Eli siis suomeksi sanottuna kävellään kortteli ympäri ja tullaan takaisin kotiin, mutta päästän Harryn takapihalle pitkin päivää.


Minä + Adventure Time. Yleensä tässä vaiheessa kello on puoli kymmenen, eli otan chillisti sen pari tuntia ennenkun alan huolehtimaan mistään sen suuremmasta ja yritän samalla kerätä henkistä energiaa loppupäiväksi.


Kun oon aikani tuijottanu telkkaria aivot narikassa kerään itseni sohvalta ja alan töihin. Ekana tyhjennän tiskikoneen ja laitan likaset astiat sisälle, tai sitten pistän koneen pyörimään jos se on jo ihan täynnä. Pyyhin keittiötasot ja katon, ettei tiskialtaassa oo törkeitä kahvitahroja tai muuta likaa. Yleensä syön myös tässä välissä jotain välipalaa, yleensä raejuustoa banaanilla ja näkkäriä.


Joskus (jos oon ollu laiskempi alkuviikosta) silitän vaatteita myös perjantaina. Silittäminen on tavallaan samaan aikaan tosi kivaa ja älyttömän rasittavaa. Varsinkin Stevellä on hirveesti sellasia kauluspaitoja, joita silittäessä pitää olla megaextrahuolellinen ettei siihen paitaan jää kamalia vekkejä. En oo kyllä saanu ikinä huonoa palautetta silitystaidoistani, joten ehkä oon vaan liian kriittinen itteeni kohtaan. Tai sitten edellinen au pair oli _todella_ huono silittämään...


Sitten tullaan "lempiosuuteeni" (ei todellakaan) eli lakanoihin ja niiden vaihtoon. Suurin ongelma tässä on siis se, että täällä ei oo peittojen lakanoissa niitä reikiä, jotka helpottaa huomattavasti koko toimenpidettä. Jackin peitto on kuitenkin onneks sen verran pieni, että saan vaihdettua lakanat ilman mitään ongelmaa. Sitten vaan isken likaset petivaatteet pesukoneeseen ja ripustan ne kuivamaan, kun pesukone ilmoittaa olevansa valmis.


...Mutta tässä minä vaihtamassa lakanaa 160cm leveään peittooni. Yleensä jätän puhtaiden lakanoiden vaihdon illalle (siis omien lakanoideni), koska en jaksa tapella niiden kanssa päivällä. Illalla on jotenkin helppo tarttua tuumasta toimeen koska tiedän, etten pääse nukkumaan ennenkun asia on hoidettu pois päiväjärjestyksestä.


Jackin koulu loppuu joka päivä kolmelta, mutta torstaisin ja perjantaisin on vielä koulun jälkeen tunnin verran shakkia/jalkapalloa, joten lähden kävelemään koululle vasta puoli neljä. Mukana on tietysti asianmukainen varustus, ipod ja pandasateenvarjo!


Koulun pihalla on yleensä aikamoinen meno, vaikka se ei nyt tästä kuvasta varsinaisesti välitykään. Kaikki vanhemmat tulee sisäpihalle odottamaan omaa lastaan/lapsiaan ja opettajat vahtii, että jokainen lapsi löytää huoltajansa. Jotkut lapset jää sinne leikkimään ja riekkumaan, mutta mie vaan otan Jackin matkaani ja lähdetään suoraan kotiin.


Ja tällainen apina sieltä koulusta sit tarttuu aina mukaan. En oikein tiedä että mitä nuo edes tekee koulussa koska aina kun kysyn "what did you do today?" Jack vastaa "I forgot". Mutta kuten kuvasta näkyy, niin osaa se ainakin kiivetä puuhun...


Raahaan Jackin kumppareita aina mukanani, koska täällä aika usein sataa vettä joko tihkuna tai kaatamalla.



Kun tullaan kotiin, niin laitan Jackille ruoan mikroon lämpiämään. Aikasemmin kokkailin siis sekä minulle että Jackille ruoat, mutta kun jätin lihan kokonaan pois ruokavaliostani niin host vanhemmat alko jättämään Jackille ruoan valmiiks odottamaan jääkaappiin. :D Mutta ei kyllä haittaa, ei oo kokkailu ihan minun vahvin juttu!

Ruoan jälkeen askarrellaan jotain/jutellaan/katotaan telkkaria/annan luvan pelata Nintendo 3DS:ää. Tehdään vähän mitä sattuu, mutta yleensä keretään olemaan noin tunti - kaks kahdestaan, ennenkun Kyra tai Steve tulee kotiin. Sitten hengaan alakerrassa ja juttelen host vanhempien kanssa kaikesta mahdollisesta, ehkä syön jotain, katotaan telkkaria ja/tai sitten meen yläkertaan.

Mutta about tällasia nää miun työpäivät täällä on. Perjantaina käytin kaikkin kotitöihin yhteensä ~1,5h eli omaa vapaa-aikaa oli vähän päälle 5h. Harvoin jaksan poistua kesken päivän mihinkään, vaikka toisinaan käydään Roxanen kanssa kirjastossa tai muuten vaan tuossa Barnetin keskustassa pari tuntia hengailemassa.

Jos jäi jotain kysyttävää, niin kysykää ihmeessä!

10 kommenttia:

  1. Tosi kiva postaus! :)

    VastaaPoista
  2. Mooi, täällä Noora-sisko. Siun blogia on kiva lukea ja muistella omaa, kröhöm, 11 vuoden takaista komennustani Dublinissa. So many things seem so much alike :) Tsemppiä ja terveisiä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui, onko siitä jo muka 11 vuotta! Mutta en usko että au pairina oleminen sinällään muuttuu ajankaan kuluessa, vaikka oon kyllä kuullu että aikasemmin oli melkein mahdotonta lähtee ilman järjestön apua. Miun poikaystävän äiti oli au pairina joku ~30 vuotta sitten täällä Lontoossa, mahtaa olla mukava jutustella sitten kunnolla sen kanssa kun tuun takasin Suomeen. :D

      Ja kiitos kivasta kommentista + terkkuja Tampereelle!

      Ps. Voisitko halata Saanaa miun puolesta? Miulla on sitä hirvee ikävä. :(

      Poista
  3. Tottakai :) ja jutustellaan mekin sitten!

    VastaaPoista
  4. naurahdin tolle kuvalle jossa vaihdat lakanaa <3 just hyvä! ja aaadventure time on paras!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kamalaa aina vaihtaa pussilakanaa, aaaaaaaargh!!!!!! :D Ps. niin on

      Poista
  5. löysin tän sun blogis eilen ja luin kerralla läpi, oli nii kivaa luettavaa :) itelläkin on lukion jälkeen suunnitelmissa lähtee just englantiin aupairiks, joten tosi kivaa lukee jonkun kokemuksia! sulla tulee varmasti ihan uskomaton vuos! miten muuten sulla sujuu enkun puhuminen nyt kun oot siellä jo jonkin aikaa vietelly?:)
    (ps. harry styles;)♥)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih apua, kiitos! Muistan itekkin kun lueskelin vuos sitten auppariblogeja suorastaan ahnehtien ja tuntuu ihan hassulta, että miun blogi vois aiheuttaa saman reaktion joillakin ihmisillä.

      Mutta en enää pelkää puhua englantia, vaikka en kyllä siis todellakaan vielä pysty keskustelemaan pitkästi ilman että sönkötän jossain välissä jotain ihmeellistä. Kyllä kaikki minuu on ymmärtäny eikä oo kielen kanssa ollu mitään sen suurempia ongelmia!

      Ps. <3

      Poista